Podstawa prawna:
• art. 10 ust. 1 pkt 1 i art. 68 ust. 1 pkt 6 ustawy z 14.12.2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r., poz. 910),
• wytyczne z dnia 5.08.2020 r. Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r., wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.) - dalej u.p.i.s.,
• zalecenia z dnia 12.08.2020 r. wydane przez Ministra Edukacji Narodowe i Głównego Inspektora Sanitarnego dla dyrektorów publicznych i niepublicznych szkół i placówek w strefie czerwonej/żółtej, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 u.p.i.s.
L.p. |
Zadania główne |
Zadania szczegółowe |
Osoba odpowiedzialna |
Uwagi |
1. |
Przygotowanie szkoły do rozpoczęcia zajęć stacjonarnych |
1. Dokonanie zakupu środków stosowanych w czasie stanu epidemii |
Dyrektor szkoły |
Należy zakupić: - środki do dezynfekcji rąk, - mydła i detergenty, - środki ochrony indywidualnej - np. jednorazowe rękawiczki, maseczki, fartuchy dla pracowników, - termometry – najlepiej bezdotykowe |
2. Analiza infrastruktury budynku |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Należy rozważyć, czy liczba wejść i rozkład budynku pozwalają na wydzielenie wejść, ciągów komunikacyjnych lub stref do użytkowania przez określone grupy uczniów lub pracowników, aby minimalizować ryzyko kontaktu. W razie dokonania takiego podziału, należy go podać do wiadomości rodziców i uczniów lub pracowników oraz wymagać przestrzegania. Wytyczne nie określają liczebności klas i grup(harmonogramy spotkań z uczniami, dostosowanie organizacji zajęć do warunków lokalowych). |
||
3. Przygotowanie i oznaczenie wejść do budynku |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Przy każdym wejściu do budynku szkoły należy: - zamieścić informację o obowiązku dezynfekowania rąk, - zamieścić instrukcję użycia środka dezynfekującego (https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/), - zapewnić skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk każdej wchodzącej osobie. Przy wejściu głównym dodatkowo należy umieścić numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych. |
||
4. Przegląd wyposażenia sal |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Z sal należy usunąć przedmioty i sprzęty (lub uniemożliwić do nich dostęp), których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować. |
||
5. Przygotowanie szafek |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Należy dezynfekować powierzchnie szafek. |
||
6. Przygotowanie pomieszczeń sanitarnych |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Należy: - wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk (https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/), - wywiesić instrukcje dezynfekcji przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk (https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/), - zapewnić dostęp do mydła lub płynu do dezynfekcji rąk. |
||
11. Wyznaczenie pomieszczenia lub obszaru do odizolowania osoby w przypadku zaobserwowania u niej objawów chorobowych |
Dyrektor szkoły |
Pomieszczenie lub obszar należy wyposażyć w: - środki ochrony, - środki dezynfekcyjne. O wyznaczonym pomieszczeniu lub obszarze należy poinformować pracowników i uczniów oraz rodziców. |
||
12. Zapewnienie właściwego postępowania z odpadami |
Dyrektor szkoły |
Jeżeli uczniowie lub pracownicy używają masek lub rękawic jednorazowych, należy zapewnić miejsca/pojemniki do ich wyrzucania, zgodnie z zaleceniami GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/ |
||
13. Opracowanie zasad komunikacji z rodzicami uczniów |
Dyrektor szkoły |
Należy: - zapewnić sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia w szczególności z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość (telefonicznie, mailowo), - wyznaczyć osoby odpowiedzialne w szkole za kontakt z rodzicami(wychowawca, sekretarz szkoły), - uczulić rodziców na odbieranie telefonów ze szkoły lub niezwłoczne oddzwanianie/odpowiadanie na maile oraz aktualizowanie danych kontaktowych. |
||
14. Opracowanie i rozpowszechnienie wewnętrznych procedur, regulaminów i zasad |
Dyrektor szkoły |
Dyrektor szkoły powinien: - opracować wewnętrzny regulamin lub procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki danej szkoły, wytycznych epidemicznych oraz obowiązujących przepisów; - ustalić zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych z uwzględnieniem zasad obowiązujących dla zajęć lekcyjnych, - określić zasady korzystania ze szkolnej biblioteki, godziny jej pracy oraz uwzględnić okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach, - ustalić zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej, określić godziny pracy gabinetów. Powyższe regulaminy, procedury i zasady należy podać do wiadomości pracowników szkoły, rodziców i uczniów. |
||
15. Kontakt z SANEPID-em |
Dyrektor szkoły |
W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie przygotowania szkoły do zajęć stacjonarnych należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. |
||
2. |
Przyjęcie uczniów do szkoły |
1. Zasady wstępu uczniów i opiekunów do szkolnego budynku |
Rodzice, uczniowie |
Na teren szkoły może wejść uczeń (uczniowie): - z jednym rodzicem, - zachowując dystans, o który dba rodzic, wynoszący 1,5 m od kolejnego opiekuna z uczniem oraz od pracowników szkoły, - gdy uczeń i rodzic nie mają objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji domowej. Rodzice stosują środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk. |
2. Dezynfekcja rąk |
Rodzice, uczniowie |
Przy wejściu do szkoły uczeń i rodzic dezynfekują ręce. |
||
3. Wyposażenie ucznia |
Rodzice, uczniowie pracownicy szkoły |
Rodzic ma obowiązek zapewnić, że uczeń: - będzie posiadał własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć może przechowywać na swoim stoliku szkolnym, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi; - nie przyniesie do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy młodzieży ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. |
||
3. |
Zapewnienie bezpiecznych warunków w szkole |
1. Nadzorowanie osób wchodzących do szkoły |
Wyznaczony pracownik |
Należy: - ograniczyć do niezbędnego minimum przebywanie w szkole osób z zewnątrz, - wymagać stosowania przez nie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk przy wejściu, - zezwalać na wstęp osobom (w tym pracownikom) bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych, - osobom z zewnątrz zezwalać na przebywanie w wyznaczonych obszarach, których nie powinny przekraczać, - poinformować pracowników, że: • nie mogą przychodzić do pracy, gdy domownicy przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych, • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem. |
2. Ustalenie organizacji nauki uczniów i pracy pracowników |
Dyrektor szkoły |
W miarę możliwości organizacyjnych należy: - zapewnić możliwość zachowania dystansu społecznego (1,5 m) między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych, - ograniczyć gromadzenie się uczniów na terenie szkoły (np. różne godziny rozpoczynania zajęć lub przerw międzylekcyjnych), - unikać częstej zmiany pomieszczeń, w których odbywają się zajęcia, - ograniczyć kontakty pracowników niepedagogicznych z uczniami oraz nauczycielami, - w miarę możliwości dla pracowników powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi stosować rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia. |
||
3. Przestrzeganie zasad higieny osobistej |
Wszystkie osoby przebywające w szkole |
Osoby przebywające w szkole przestrzegają ogólnych zasad higieny: - dezynfekcja przy wejściu do szkoły, dezynfekcja lub mycie rąk wodą z mydłem w szczególności po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety, na co nauczyciele powinni zwracać uczniom uwagę, - ochrona podczas kichania i kaszlu, - unikanie dotykania oczu, nosa i ust. |
||
4. Dezynfekcja pomieszczeń i wyposażenia |
Pracownicy szkoły pod nadzorem dyrektora |
Należy: - codziennie wykonywać (i nadzorować wykonanie) prace porządkowe, zwłaszcza w salach zajęć, pomieszczeniach sanitarnohigienicznych, ciągach komunikacyjnych; dezynfekować powierzchnie dotykowe – poręcze, klamki i powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatury, włączniki, - przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji, - dezynfekować termometr bezdotykowy po użyciu w danej grupie, - w sali gimnastycznej myć podłogi, sprzęt sportowy i przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) detergentem lub dezynfekować po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach, - czyścić lub dezynfekować sprzęt i materiały wykorzystywane podczas zajęć praktycznych, - na bieżąco dezynfekować lub czyścić z użyciem detergentu urządzenia sanitarnohigieniczne. |
||
5. Wietrzenie pomieszczeń |
Pracownicy szkoły |
Należy wietrzyć: - sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć, - czytelnię szkolną nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania młodzieży w świetlicy, przed przyjęciem wychowanków oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji, - pomieszczenia i przedmioty z uwzględnieniem czasu niezbędnego do wywietrzenia po dezynfekcji, zgodnie z instrukcją producenta. |
||
6. Przebywanie na świeżym powietrzu |
Nauczyciele i uczniowie |
Zalecane jest przebywanie uczniów na szkolnym boisku i na świeżym powietrzu na terenie szkoły w czasie przerw oraz zajęć zorganizowanych poza budynkiem. |
||
7. Zajęcia wychowania fizycznego i sportowe |
Nauczyciele i uczniowie |
Należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe. |
||
Dyrektor szkoły, pracownicy szkoły, uczniowie |
1. Bezpieczeństwo pracowników – należy: - zapewnić zachowanie odległości stanowisk co najmniej 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnić stosowanie środków ochrony osobistej, - dbać o utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. 2. Spożywanie posiłków powinno odbywać się: - w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarnohigieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii, |
|||
10. Kontakt z SANEPID-em |
Dyrektor szkoły |
W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie szczegółowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa w szkole należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. |
||
4. |
Zapewnienie dodatkowych warunków bezpieczeństwa w szkole znajdującej się w żółtej albo czerwonej strefie |
1. Wprowadzenie dodatkowych rozwiązań organizacyjnych |
Dyrektor szkoły |
W zależności od sytuacji w danej szkole możliwe jest: - wyznaczenie różnych godzin przychodzenia do szkoły, rozpoczynania zajęć i przerw dla uczniów poszczególnych klas/oddziałów, - wyznaczenie stałych sal dla poszczególnych oddziałów, - ograniczenie do minimum wstępu i przebywania osób trzecich, - organizowanie zajęć wychowania fizycznego na powietrzu na terenie szkoły, - rezygnacja z wycieczek szkolnych i wyjść grupowych. |
2. Wdrożenie dodatkowych wymogów związanych z ochroną osobistą |
Dyrektor szkoły, pracownicy szkoły, uczniowie |
Dopuszczalne jest przykładowo wprowadzenie obowiązku: - zachowania dystansu społecznego pomiędzy wszystkimi osobami znajdującymi się na przestrzeniach wspólnych na terenie szkoły, - zakrywania ust i nosa w sytuacjach, gdy niemożliwe jest zachowanie dystansu społecznego w przestrzeni wspólnej lub także w wyznaczonych przez dyrektora pomieszczeniach, - dezynfekowanie lub mycie rąk przed każdorazowym korzystaniem ze sprzętu, urządzeń, maszyn – w tym na zajęciach praktycznej nauki zawodu. |
||
3. Wykonywanie obowiązkowych pomiarów temperatury ciała |
Wyznaczony pracownik |
Dotyczy to badania termometrem bezdotykowym: - pracowników przy wejściu do szkoły; przy wyniku co najmniej 38°C nie dopuszcza się go do pracy i zaleca skorzystanie z teleporady medycznej; - w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych u ucznia lub pracownika – przy wyniku 38°C z pracownikiem należy postępować jw., a w przypadku ucznia należy powiadomić rodziców w celu ustalenia sposobu odebrania dziecka ze szkoły i skorzystania z teleporady medycznej. Jeśli pomiar termometrem innym niż bezdotykowy wynosi u ucznia od 37,2°C do 37,9 °C – należy powiadomić rodziców i ustalić ewentualną konieczność sposobu odebrania dziecka ze szkoły. |
||
5. Możliwość pozostania w domu ucznia z obniżona odpornością |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Rodziców takiego ucznia należy poinformować, że może ubiegać się o uzyskanie zaleceń lekarskich do pozostania dziecka w domu oraz że w takiej sytuacji dla ucznia zostanie zorganizowany kontakt ze szkołą w czasie objęcia terenu strefą żółtą lub czerwoną. |
||
6. Realizacja zaleceń i kontakt z SANEPID-em |
Dyrektor szkoły |
Na bieżąco należy realizować zalecenia. W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie szczegółowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa w szkole należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. |
||
5. |
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u ucznia albo pracownika szkoły |
1. Zgłoszenie niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych |
Pracownik szkoły |
Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić dyrektorowi wystąpienie objawów u siebie, zaprzestać wykonywania pracy oraz uzyskać teleporadę medyczną. W przypadku ucznia zgłoszenia powinien dokonać pracownik wyznaczony w wewnętrznych procedurach postępowania. |
2. Odizolowanie osoby |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
1. Osoba z podejrzeniem zakażenia powinna zostać odseparowana w wyznaczonym obszarze lub pomieszczeniu. 2. Za zgodą pracownika lub rodzica ucznia można dokonać pomiaru temperatury ciała, a pomiar jest obowiązkowy w sytuacjach wymienionych w pkt 4.3. 3. W przypadku ucznia należy jemu zapewnić opiekę osoby stosującej środki ochrony osobistej oraz wezwać rodzica do niezwłocznego odebrania go ze szkoły. |
||
3. Kontakt z SANEPID-em i wykonywanie zaleceń sanitarnych |
Dyrektor szkoły lub wyznaczony pracownik |
Należy zawiadomić właściwą miejscowo stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować jej zalecenia oraz ogólne zalecenia GIS lub Ministra Zdrowia, dostępne na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/ oraz https://gis.gov.pl/. W miarę możliwości należy sporządzić listę osób, które miały kontakt z osobą podejrzaną o zakażenie. |
||
4. Ustalenie potrzeby zawieszenia zajęć stacjonarnych |
Dyrektor szkoły |
Należy ustalić z organem prowadzącym i z SANEPID-em potrzebę ewentualnego zawieszenia zajęć stacjonarnych w szkole i jego zakresu, zgodnie z § 18 ust. 2 pkt 2 i ust. 2a–2c rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 31.12.2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2020 r. poz. 1166 ze zm.). |
||
5. Sprzątanie i dezynfekcja |
Wyznaczony pracownik szkoły |
Należy dokładnie posprzątać i zdezynfekować obszar, na którym poruszała się i przebywała osoba podejrzana o zakażenie. |